برترین قطره برای عفونت گوش بزرگسالان و بچه ها کدام است؟
به گزارش تا بینهایت، قطره گوش دارویی مایع است که داخل کانال گوش ریخته می گردد. قطره های گوش براساس کاربرد و بسته به مسئله ای که برای برطرف آن طراحی شده اند، انواع مختلفی دارند. این قطره ها به درمان درد، التهاب و عفونت گوش و برطرف جرم گوش یاری می نمایند. داروهای گوش اغلب می توانند در درمان عفونت گوش یا کاهش علائم ناشی از آن به عنوان یک راهکار کارآمد و ساده عمل نمایند.
برخی از قطره های گوش OTC هستند و می توان آن ها را بدون نسخه تهیه کرد. درحالی که برخی دیگر احتیاج به نسخه متخصص گوش، حلق و بینی دارند. برترین قطره برای عفونت گوش باید پس از معاینه و تشخیص علت به وسیله متخصص تجویز گردد. ما در این مطلب از خبرنگاران مگ به آنالیز انواع قطره گوش براساس علت درد، زمان و نحوه استفاده، فواید و عوارض احتمالی پرداختیم. بعلاوه برترین قطره برای عفونت گوش (بزرگسالان و بچه ها) را برای آگاهی شما به تفکیک معرفی کردیم.
قطره گوش چیست؟
قطره گوش دارویی مایع است که برای درمان انواع درد ناشی از التهاب، عفونت و رفع جرم گوش کاربرد دارد. این قطره داخل کانال گوش فرد مبتلا ریخته می گردد. درست است که برخی از قطره های گوش احتیاج به نسخه پزشک ندارند و جزو داروهای OTC هستند اما به خاطر داشته باشید که قبل از استفاده از هر نوع قطره گوشی باید با یک پزشک یا متخصص گوش، حلق و بینی مشورت کنید.
اگر حدس می زنید که پرده گوش شما پاره شده است، به هیچ وجه از قطره گوش استفاده نکنید. علائم پارگی پرده گوش شامل درد گوش، کاهش شنوایی، زنگ زدن در گوش، خروج ترشحات مایع از گوش و احساس سرگیجه است. در صورت مشاهده این علائم حتما به پزشک متخصص جهت دریافت درمان درست و امن مراجعه کنید.
چه زمانی باید از قطره گوش استفاده کرد؟
در صورت داشتن بیماری های خاص گوش، مانند:
- عفونت گوش داخلی
- عفونت گوش میانی (اوتیت میانی)
- عفونت گوش خارجی یا گوش شناگر (اوتیت خارجی)
- گوش درد
- انسداد گوش ناشی از نهفتگی سرومن (جرم گوش)
- خارش گوش با اگزما یا بدون آن
- ترشح گوش
- احساس گرفتگی (پُری) در گوش یا احساس کیپ شدن گوش
عفونت گوش چیست؟
اگر شما یا فرزندتان تابه حال عفونت گوش را تجربه کردید احتمالاً می دانید که این یک تجربه بسیار ناراحت نماینده و حتی دردناک است. هر کسی در هر سن وسالی ممکن است به عفونت گوش مبتلا گردد اما این بیماری در بچه ها شایع تر است. درست است که عفونت گوش دردناک است اما به خوبی نسبت به درمان جواب می دهد. در واقع، بسیاری از عفونت های گوش ممکن است خودبه خود رفع شوند اما گاهی اوقات به انواع مسکن و آنتی بیوتیک برای درمان احتیاج است.
به طورکلی سه نوع عفونت گوش وجود دارد:
1- عفونت گوش خارجی (اوتیت خارجی)
عفونت گوش خارجی یا اوتیت خارجی، قسمت مجرای گوش را تحت تأثیر قرار می دهد. این نوع عفونت به گوش شناگر نیز شناخته می گردد. گوش شناگر باعث درد، قرمزی و جاری شدن ترشحات در مجرای گوش و گاهی اوقات خروج آن ها می گردد.
2- عفونت گوش میانی (اوتیت میانی)
عفونت گوش میانی یا اوتیت میانی در پشت پرده گوش ایجاد و باعث تب، درد و تغییرات شنوایی در فرد مبتلا می گردد. بچه ها بیشتر در معرض ابتلا به اوتیت میانی هستند زیرا شیپور استاش بچه ها (لوله هایی که گوش ها را به گلو متصل می نماید) نسبت به بزرگسالان کوچک تر و صاف تر است. این ویژگی تخلیه و ترشح مایع از گوش را سخت تر می نماید. تجمع ترشحات داخل گوش احتمال عفونت بعدی را افزایش می دهد. عفونت گوش میانی معمولاً در پی ابتلا به یک بیماری ویروسی مثل سرماخوردگی یا آنفولانزا ایجاد می گردد.
3- عفونت گوش داخلی (لابیرنتیت و نوریت دهلیزی)
عفونت گوش داخلی یا لابیرنتیت و نوریت دهلیزی بر ساختارهای داخلی گوش مانند مجرای گوش داخلی، حلزون گوش و عصب دهلیزی تأثیر می گذارد. این ساختارها به بدن یاری می نمایند تا حرکت و صدا را درک کند. عفونت گوش داخلی معمولاً به وسیله ویروس ها ایجاد می گردد. در برخی موارد ممکن است علائم ناراحت نماینده ای مانند استفراغ، حالت تهوع و سرگیجه در فرد مبتلا ایجاد گردد.
برترین قطره برای عفونت گوش بزرگسالان
همان طور که گفتیم گوش از سه بخش اصلی داخلی، میانی و خارجی تشکیل شده است. هر یک از این بخش ها می توانند درگیر عفونت و التهاب شوند. عفونت گوش یک بیماری رایج بین بچه ها و بزرگسالان است.
برای انواع عفونت گوش می توان از آنتی بیوتیک های خوراکی به صورت قرص و شربت استفاده کرد اما پزشک متخصص معمولاً برای درمان سریع تر از قطره گوش متناسب با نوع و علائم عفونت گوش بیمار استفاده می نماید.
برترین قطره برای عفونت گوش بزرگسالان شامل موارد زیر هستند:
- قطره گوش جنتامایسین برند جنتیسین
- قطره گوش بتامتازون برند بتازوئیت
- قطره گوش هیدروکورتیزون + استیک اسید برند اوتیسپت
- قطره گوش دگزامتازون برند دکسون
- قطره گوش افلوکساسین برند افلوسین
- قطره گوش سیپروفلوکساسین برند سیپلکس
برترین قطره برای عفونت گوش بچه ها
یکی از علل رایج که باعث عفونت گوش در بچه ها می گردد، ابتلای کودک به بیماری آنفولانزا و سرماخوردگی است. خیلی مهم است که در فصل پاییز و زمستان با تقویت سیستم ایمنی بدن کودک به وسیله الگوی خواب مناسب و تغذیه و بعلاوه آموزش شست و شوی دست ها نسبت به پیشگیری از آنفولانزا و سرماخوردگی اقدام کنید.
برترین قطره برای عفونت گوش بچه ها شامل موارد زیر است:
- قطره گوش جنتامایسین برند جنتیسین (مناسب بچه ها طبق تجویز پزشک)
- قطره گوش کلرامفنیکل برند کلوبیوتیک (مناسب بچه ها طبق تجویز پزشک)
- قطره گوش هیدروکورتیزون + استیک اسید برند اوتیسپت (مناسب بچه ها بالای 3 سال طبق تجویز پزشک)
به طورکلی قطره گوش جنتامایسین و هیدروکورتیزون معمولاً برای درمان گوش درد و عفونت در بچه ها تجویز می گردد. جنتامایسین، یک آنتی بیوتیک است که باکتری های مضر را هدف قرار می دهد و در صورت تجویز طبق دستور پزشک، عفونت را از بین می برد. این قطره های گوش ممکن است برای بچه ها زیر دو سال مبتلا به عفونت گوش نیز تجویز شوند. پزشک متخصص به طور کامل از شما توضیح حال می گیرد، گوش کودک را معاینه می نماید و متناسب با علائم و شرایط کودکتان داروی گوش مناسب را تجویز می نماید. پس اگر قطره گوش تجویزی پزشک در فهرست برترین قطره برای عفونت گوش بچه ها قرار ندارد، نگران نباشید. به پزشک کودک خود اطمینان کنید و طول درمان را به طور کامل تا رسیدن به نتیجه مطلوب طی کنید. در مواردی که آنتی بیوتیک تجویز نمی گردد، پزشک ممکن است از قطره های گوش حاوی مسکن و بی حس نماینده استفاده کند.
انواع قطره گوش چیست؟
انواع مختلفی از قطره های گوش وجود دارند. همان طور که قبلاً اشاره کردیم، انتخابی که برای شما به عنوان بیمار مناسب و کارا است به چند عامل مهم از جمله نوع علائم و بیماری گوش تان بستگی دارد. تشخیص این موارد بر عهده متخصص مربوطه است. در این بخش به طورکامل تر انواع قطره گوش و برترین قطره برای عفونت گوش، گوش شناگر، درد، خارش و رفع جرم گوش را آنالیز می کنیم.
1- برترین قطره برای عفونت گوش داخلی و میانی
قطره برای عفونت گوش معمولاً برای درمان بیماری هایی مانند عفونت گوش داخلی، شناگر (اوتیت خارجی) یا عفونت گوش میانی (اوتیت میانی) استفاده می شوند. این داروهای گوش معمولاً حاوی آنتی بیوتیک هایی مانند سیپروفلوکساسین یا افلوکساسین هستند که مانع رشد باکتری ها می شوند و بدین صورت به رفع عفونت یاری می نمایند. اگر عفونت گوش دارید، پزشک ممکن است به شما قطره های ضد قارچ یا آنتی بیوتیک گوش را توصیه کند.
ترکیبات فعال در برترین قطره برای عفونت گوش داخلی، میانی و خارجی اغلب عبارتند از:
- اسید استیک
- استات آلومینیوم
- سیپروفلوکساسین
- افلوکساسین
- توبرامایسین
- جنتامایسین
- کلوتریمازول
- فلوکونازول
- میکونازول
به خاطر داشته باشید که شما نمی توانید از قطره گوش آنتی بیوتیک بدون تجویز پزشک بهره ببرید زیرا این نوع داروها بدون نسخه در دسترس نیستند. قبل از استفاده از هرگونه روش خانگی درمان عفونت گوش حتما به پزشک مراجعه کنید تا علت گرفتگی گوش و عفونت آن را بفهمید.
نکته مهم: بیماری های خودایمنی گوش داخلی یا اتوایمیون یا همان Autoimmune Inner Ear Disease (AIED) زمانی رخ می دهند که ساختارهای گوش داخلی به اشتیاه به وسیله سیستم ایمنی بدن مورد حمله قرار می گیرند. متخصص گوش، حلق و بینی در خصوص نحوه درمان این بیماری خاص تصمیم می گیرد. پس اگر به این بیماری مبتلا هستید برای خرید برترین قطره گوش با پزشک خود مشورت کنید.
2- برترین قطره برای عفونت گوش شناگر
عفونت گوش شناگر همان عفونت گوش خارجی است که معمولاً باکتری ها باعث ایجاد آن می شوند اما قارچ ها (اغلب بیش از یک نوع قارچ) نیز می توانند عفونت گوش شناگر را ایجاد نمایند. افرادی که به این نوع عفونت گوش خارجی مبتلا هستند ممکن است دچار درد، خارش و التهاب شوند. انواع قطره های گوش ضد قارچ یا آنتی بیوتیک می توانند عفونت گوش شناگر را به خوبی درمان نمایند. بعلاوه قطره های استروئیدی موضعی گوش می توانند به تسکین التهاب و خارش آن یاری نمایند.
برای درمان گوش شناگر، پزشک ممکن است، قطره گوشی را توصیه کند که حاوی ترکیبات موثر زیر است:
- اسید استیک
- سیپروفلوکساسین
- دگزامتازون
- کورتیسپورین یا Cortisporin
- الکل یا سرکه
بزرگسالان و بچه ها مبتلا به گوش شناگر معمولاً به درمان با قطره گوش احتیاج دارند. ممکن است لازم باشد از قطره های گوش آنتی بیوتیک مانند فلوکسین (Oxflacin) یا قطره گوش ترکیبی که حاوی آنتی بیوتیک و استروئیدی مانند سیپروفلوکساسین یا دگزامتازون (سیپروککس) است، استفاده نمایند. استروئیدها به آرام کردن التهاب کانال گوش یاری می نمایند. این قطره ها می توانند درد را کاهش و ورود آنتی بیوتیک ها به گوش را آسان تر نمایند.
قطره گوش اسید استیک نیز می تواند به درمان گوش شناگر یاری کند. این قطره گوش یک ضدعفونی نماینده خفیف است. قطره گوش اسید استیک اغلب با استروئیدها ترکیب می گردد تا به آرام کردن التهاب و رفع عفونت گوش نیز یاری کند. به طور خاص می توان گفت برترین قطره برای عفونت گوش خارجی حاوی سیپروفلوکساسین، اسید استیک و دگزامتازون است.
برخی از قطره های گوش که به خشک شدن سریع تر آن یاری می نمایند را می توانید بدون نسخه (OTC) بخرید. این قطره های گوش معمولاً حاوی ایزوپروپیل الکل یا گلیسیرین هستند. اگر علائم درد و التهاب شما پس از استفاده از قطره OTC بهبود پیدا نکرد و حتی بدتر شد ضروری است مجدد به پزشک متخصص مراجعه کنید. اگر با قطره های آنتی بیوتیک گوش بهتر نشدید، ممکن است احتیاج به مصرف آنتی بیوتیک های خوراکی داشته باشید.
بهتر است بدانید که گوش خشک معمولاً عفونی نمی گردد پس برای جلوگیری از ابتلا به عفونت گوش شناگر حتماً گوش های خود را بعد از شنا یا استحمام کاملا خشک کنید. برای این کار از یک دستمال پنبه ای بهره ببرید زیرا گوش پاکن ها برای این کار مناسب نیستند.
برای کسانی که مستعد ابتلا به گوش شناگر هستند، قطره های پیشگیرانه گوش شناگر می تواند یک مکمل عالی برای روتین مراقبت های بهداشتی باشد. این قطره ها معمولاً حاوی مخلوطی از اسید استیک یا ایزوپروپیل الکل هستند که به خشک شدن مجرای گوش و جلوگیری از رشد باکتری یاری می نماید.
در نهایت، وقتی صحبت از برترین قطره برای عفونت گوش بزرگسالان و بچه ها می گردد باید بدانید که نوع عفونت و شدت آن در هر فردی فرق دارد به همین علت باید با یک پزشک مشورت کنید تا مناسب ترین گزینه را برای خود پیدا کنید.
3- برترین قطره برای درد گوش
مسکن های بدون نسخه مانند استامینوفن و ایبوپروفن معمولاً مؤثرترین درمان برای گوش درد هستند. اما قطره برای درد گوش برای کسانی که با درد ناشی از عفونت یا التهاب گوش دست وپنجه نرم می نمایند، گزینه مناسب تری است. این دارو اغلب حاوی یک مسکن مانند بنزوکائین است که با بی حس کردن ناحیه مورد درد، گوش را به طور موقت تسکین می دهد. قطره های تسکین دهنده گوش حاوی مواد و ترکیبات هومیوپاتی هستند. ترکیبات داروهای هومیوپاتی می توانند باعث ایجاد علائم و درد در یک فرد سالم شوند درحالی که می توانند همان علائم و دردها را در یک فرد بیمار درمان کند!
قطره بدون نسخه برای گوش درد ممکن است حاوی این ترکیبات هومیوپاتی باشد:
- بلادونا (Atropa belladonna)
- ولفسبن (Aconitum napellus)
- فروم فسفریکوم
قبل از استفاده از داروهای هومیوپاتی بهتر است با متخصص مشورت کنید البته برخی از این قطره های تسکین دهنده گوش را می توانید بدون نسخه پزشک نیز بخرید.
4- برترین قطره برای جرم گوش
یکی دیگر از روش های رایج برای درمان استفاده از قطره گوش برای گوش مسدود با جرم است. اگر در گوش شما جرم جمع شده است، قطره گوش مخصوص می تواند جرم گوش شما را نرم و شل کند تا راحت تر برداشته گردد و در نتیجه انسداد گوش از بین برود. این قطره ها معمولاً حاوی مواد فعال مانند پراکسید کاربامید یا پراکسید هیدروژن هستند. سه نوع قطره نرم نماینده جرم گوش وجود دارند که معمولاً بر پایه آب یا غیر آب و بر پایه روغن هستند. قطره جرم گوش معمولاً حاوی ترکیبات زیر است:
- پراکسید کاربامید
- پراکسید هیدروژن
- گلیسیرین
- بی کربنات سدیم
پس از اثربخشی دارو، مجرای گوش خود را به آرامی با آب گرم بشویید. برخی از قطره های گوش همراه با سرنگ مخصوص ارائه می شوند تا استفاده از آن ها آسان تر گردد. قبل از استفاده از هر نوع قطره گوشی حتماً دستورالعمل های روی بسته بندی محصول را مطالعه کنید.
5- برترین قطره برای خارش گوش
اگر بدون عفونت خاصی خارش گوش دارید، قطره گوش کورتیکواستروئید می تواند به کاهش علائم شما یاری کند. قطره گوش ضد قارچ زمانی استفاده می گردد که عفونت قارچی در گوش وجود داشته باشد. این داروهای گوش حاوی عوامل ضد قارچی هستند که می توانند به طور مؤثر با عفونت های ناشی از قارچ ها که یکی از علل شایع مسائل گوش هستند، مبارزه نمایند. عفونت قارچی گوش بیشتر در به ویژه در آب وهوای گرم و مرطوب رخ می دهند. اگر خارش گو ش تان به علت عفونت است باید تحت نظر پزشک از قطره گوش ضد قارچ یا آنتی بیوتیک در به طور هم زمان با قطره مناسب خارش گوش بهره ببرید. البته برخی از قطره های گوش حاوی داروهای ضد عفونت و کورتیکواستروئیدها هستند. تشخیص نوع قطره به عهده پزشک معالجتان است زیرا برترین قطره برای خارش گوش فقط با نسخه پزشک در دسترس است.
رایج ترین قطره گوش کورتیکواستروئیدی شامل موارد زیر هستند:
- دگزامتازون
- هیدروکورتیزون
- فلوسینولون
نحوه استفاده از برترین قطره برای عفونت گوش
هنگام استفاده از قطره برای عفونت گوش مراحل زیر را انجام دهید:
- دست های خود را به خوبی بشویید.
- بطری کوچک قطره گوش را در دست خود گرم کنید زیرا وقتی قطره گوش خیلی سرد یا خیلی گرم است می تواند باعث سرگیجه در شما گردد.
- یک حوله تمیز در زیر سر خود قرار دهید.
- به آرامی دراز بکشید به طوری که گوش آسیب دیده به سمت بالا باشد.
- قسمت بیرونی گوش (درست بالای لاله گوش) را به آرامی به سمت عقب بکشید. این کار به صاف شدن مجرای گوش شما یاری می نماید.
- تعداد قطره های توصیه شده را در مجرای گوش خود بریزید.
- تراگوس خود را به آرامی ماساژ دهید (تراگوس یک بخش کوچک از بافت گوش است که در جلوی مجرای گوش واقع شده است). این کار باعث می گردد که قطرات دارو بهتر به سمت کانال گوش شما سرازیر شوند.
- بلافاصله پس از ریختن قطره گوش از جای خود بلند نشوید. چند دقیقه به پهلو دراز بکشید. این کار اجازه می دهد تا دارو به پرده گوش برسند.
- سپس بنشینید و اجازه دهید قطرات اضافی دارو از گوش شما خارج گردد.
به هیچ عنوان اشیایی مانند پنبه یا سنجاق سر را برای خارج کردن جرم داخل مجرای گوش خود نکنید.
فواید و عوارض استفاده از قطره گوش چیست؟
اگر قطره گوش درست تجویز شده باشد می تواند باکتری ها و قارچ ها را سریعتر از داروهای خوراکی از بین ببرد. برای برخی موارد، قطره گوش می تواند تنها درمانی باشد که به آن احتیاج دارید.
شایع ترین عارضه جانبی احساس سوزش در مجرای گوش است. این عارضه معمولا در عرض چند دقیقه از بین می رود و علتی برای نگرانی نیست با این حال، اگر علائم شما بدتر شد یا از بین نرفت با پزشک متخصص خود تماس بگیرید.
عوارض جدی استفاده از قطره گوش نادر هستند اما در صورت بروز هر یک از موارد زیر باید با پزشک خود تماس بگیرید:
- درد تازه
- قرمزی یا تورم اطراف گوش
- علائم یک واکنش آلرژیک مانند بثورات پوستی، سرگیجه یا مشکل در تنفس
- کاهش شنوایی یا وزوز گوش (زنگ)
سخن پایانی
قطره گوش نوعی داروی مایع است که داخل مجرای گوش ریخته می گردد. انواع قطره گوش به درمان طیف وسیعی از بیماری های گوش از جمله گوش شناگر، عفونت گوش میانی و انسداد جرم گوش یاری می نمایند. برخی از قطره های گوش را می توان به صورت OTC تهیه کرد اما برخی دیگر احتیاج به نسخه پزشک متخصص دارند. قبل از استفاده از هر نوع قطره گوش با متخصص گوش، حلق و بینی مشورت کنید تا مطمئن شوید یک گزینه درمانی امن و بی خطر را پیش گرفتید.
منابع: clevelandclinic, vsmpharmacy, goodrx
منبع: دیجیکالا مگ