خبرنگاران استحصال و فرآوری خاویار توسط پژوهشگران لاهیجانی
به گزارش تا بینهایت، لاهیجان - خبرنگاران - رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان گفت: مرکز تحقیقات علوم شیلاتی و فنون دریایی دکتر کیوان، پس از سال ها فعالیت های آموزشی و پژوهشی در رشته های علوم شیلاتی و زیست شناسی دریا، پیروز به استحصال و فرآوری خاویار شد.
دکتر سیروس بیدریغ روز پنجشنبه در مصاحبه با خبرنگار خبرنگاران، با اشاره به اینکه دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان برای نخستین بار در سطح دانشگاه های کشور، محصول خاویار را از تعداد پنج ماهی ماده استرلیاد در مرکز فرآوری خاویار و بر مبنای دستورالعمل اختصاصی و استاندارد کیفیت بین المللی HACCP استحصال کرده، گفت: محصول خاویار فراوری شده جهت کنترل میکروبی، شیمیایی و مراحل بازبینی، بسته بندی و اخذ تاییده های گواهی های سلامت بین المللی به سردخانه سازمان شیلات زیر نظر سازمان مدیریت امور ماهیان خاویاری گیلان انتقال داده شد.
وی با اشاره به فعالیت 7 شرکت دانش بنیان در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان اضافه کرد: این شرکت ها با هدف درآمد زایی، کارآفرینی، مهارت زایی و عدم وابستگی به شهریه دانشجویی راه اندازی شده است.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان به سه دستاورد عظیم محققان این واحد دانشگاهی اشاره و توضیح داد : ساخت چاپگر سه بعدی، پهباد آموزشی و دستگاه تشخیص کیفیت برگ سبز چای، حاصل کوشش دانشجویان این واحد دانشگاهی می باشد که بزودی تجاری سازی خواهد شد.
دکتر بیدریغ با اشاره به رتبه بندی دانشگاه ها بر اساس مقالات، کارهای علمی اساتید، فعالیت دانشجویان و سایر موارد یادآور شد: بر این اساس، دانشگاه لاهیجان رتبه یک را در بین واحد های استان و رتبه پنجم را در بین دانشگاه های آزاد سراسر کشور دارا می باشد.
رورش ماهیان خاویاری در مجموعه های تخصصی و مطلوب با بهره گیری از دانش روز و روش های جدید سبب شده امروزه ایران محصول بهتری را راهی بازار کند. به این ترتیب عرضه نماینده ها توانسته اند مشتریان زیادی را در دیگر کشورها تامین احتیاج کرده و با آنها همکاری نمایند. با توجه به اینکه ایرانی ها در مورد استحصال انواع خاویار تجربه داشته و از گذشته محصول آنها در جهان محبوبیت داشته، محصولاتشان دارای هواداران زیادی در خارج از کشور است.
خاویاری که از تاسماهیان استحصال می گردد جزء گرانبهاترین محصولات غذایی جهانست که تنها منبع فراوری طبیعی آن در دریای خزر است.اما بدلیل صید بی رویه و کاهش ذخایر این ماهیان در دریا، دسترسی به خاویار این گونه با ارزش نیز دچار مشکل شده است.
با توجه به میزان تقاضای خاویار در بازارهای جهان و کاهش فراوری آن در اثر صید بی رویه و تغییر شرایط مطلوب زیستی ماهیان سبب افزایش قیمت خاویار در بازارهای جهانی می گردد.
از طرفی با توجه به اینکه بسیاری از تغییرات مؤثر در کاهش ذخایر ماهیان خاویاری در دریای خزر دائمی بوده و امکان بازگشت به فراوری طبیعی ماهیان خاویاری همانند سالهای گذشته غیر ممکن می باشد، چه بسا برای جبران کمبود و تامین تقاضای خاویار، ایجاد شرایط پرورشی مناسب برای این گونه با ارزش یکی از راهکارهای اساسی در جهان محسوب می گردد.
منبع: ایرنا