دانشنامه همدانیکا را در فضای مجازی بخوانید
به گزارش تا بینهایت، فاطمه کاظمی - همدان ـ خبرنگار : بابک رضاپور جمور، نویسنده و پژوهشگر همدانی، نزدیک به 40 سال است سرگرم تحقیق درباره تاریخ و فرهنگ همدان و تدوین دانشنامه ای به نام همدانیکا است.

از آنجا که مسئولان برای چاپ این دانشنامه با او همکاری نکردند، مجبور شد مطالب آن را در یک کانال تلگرامی به مخاطبان عرضه کند.
- حاصل 40 سال مطالعه
این پژوهشگر و نویسنده همدانی درباره نحوه جمع آوری این دانشنامه به خبرنگاران می گوید: جمع آوری یادداشت هایم در طول 40 سال با موضوع همدان شناسی و فیش برداری از آنها به مرور زمان پایه و اساس دانشنامه الفبایی همدانیکا شد. رضاپور جمور ادامه می دهد: این اثر را که در ابتدا فکر نمی کردم از این حجم برخوردار گردد طی 40 سال از منابع و مآخذ مختلف گردآوری نموده ام و معتقدم در حوزه استان شناسی ایرانی بی نظیر است. در طول این سال ها، بارها و بارها یافته های به دست آورده را با توجه به اطلاعات جدیدی که می یافتم، اصلاح و ویرایش نموده ام. نزدیک 70 درصد از مداخل همدانیکا مربوط به دستیابی من به داده ها و اسناد موجود در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران است و در آنجا که گنجینه ای عظیم از اطلاعات است، بیش از نیمی از مداخل همدانیکا را گردآوری کردم و تا جایی که توانستم یادداشت برداشتم.
وی بیان می نماید: بنده برای تدوین همدانیکا براساس روش های رایج دانشنامه نویسی ابتدا یک سری مدخل اصلی و فرعی تعریف نموده و داده هایی را که به دست می آوردم، متناسب با همان مدخل ها می چیدم. در این راستا و در ابتدای دهه 80، اینترنت هم نقشی درخور پیدا کرد و یاری بسیار شایانی بود. زمانی که اینترنت رایج تلفنی و بسیار کند بود، واحد تحقیقات صداوسیمای مرکز همدان دارای اینترنت پرسرعت ماهواره ای بود که با توجه به سرعت بسیار بالا و دسترسی به تمامی پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی، در اوقات فراغتی که داشتم توانستم به ذخیره سازی مداخل جدید بپردازم که طی زمان بدل به یک کتابخانه بزرگ دیجیتالی شد. مداخلی را که می یافتم به مرور زمان تایپ می کردم و به ویرایش مداخل قبلی می پرداختم. بدین ترتیب و به مرور زمان دانشنامه الفبایی همدانیکا شکل گرفت.
- هزار خان برای چاپ
این پژوهشگر همدانی درباره موانع بر سر راه چاپ همدانیکا می گوید: دانشنامه همدانیکا 10 جلد و قریب 15 هزار صفحه است. به وسیله یکی از اقوام که دستی در چاپ و نشر دارد اقدام کردم اما ناشران پایتخت گفتند چاپ همدانیکای 10 جلدی برای ناشر خصوصی سخت و موجب خواب سرمایه است و حاضر به چاپ آن نشدند. از ناشران استانی هم گمان نمی کنم کسی استطاعت اقتصادی چاپ این مجموعه را داشته باشد. وی می افزاید: در ملاقاتی که با مدیرکل سابق فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان داشتم، مقرر شد از بودجه وزارتخانه یک دوره 500 نسخه ای این دانشنامه چاپ گردد، اما با تغییر مدیریت فرهنگ و ارشاد اسلامی همدان این موضوع هم معلق ماند. بنابراین مجددا باید تمام پیگیری ها را از نو انجام دهیم که دیگر از حوصله من خارج است.
- دانشنامه تلگرامی
این پژوهشگر و نویسنده همدانی درباره علت انتشار این دانشنامه در فضای مجازی توضیح می دهد: پس از منتفی شدن چاپ دانشنامه با بودجه وزارت ارشاد، به فکر انتشار رایگان و آزاد آن در بستر اینترنت افتادم. نگارش دانشنامه 10 جلدی همدانیکا فقط کار دل و عشق و علاقه است و من هم از شروع در پی نام و نانی از این پژوهش نبوده ام. بنابراین کانال همدانیکا را به یاری فرزندم عرفان و پسرعمه دانشورم کورش رضاپور راه اندازی کردم و مطالب دانشنامه را به صورت روزنامه و براساس حروف الفبای فارسی در آن منتشر می کنم.
رضاپور جمور خاطرنشان می نماید: دنیا حال و آینده، دنیا مناسبات دیجیتالی و مجازی است و انقلاب الکترودیجیتال که در حال درنوردیدن تاریخ بشر است تازه در شروع راه خود است. من از این فرصت بهره بردم و دانشنامه همدانیکا را که حاصل 40 سال مطالعه و پژوهش است، به خبرنگارانان، هم استانی ها و هموطنان عزیزم خاصه جوانان استان همدان تقدیم کردم. امیدوارم مورد توجه و استفاده آنها قرار گیرد. نشانی تلگرامی دانشنامه همدانیکا بدین توضیح است:https://t.me/hamedanica
منبع: همشهری آنلاین