دروازه درب کوشک، دروازه ای تاریخی در قزوین

به گزارش تا بینهایت، دروازه درب کوشک قزوین

در گذشته های دور حصاری اطراف شهر قزوین را در بر گرفته بود تا از شهر در برابر حملات دشمنان محافظت نمایند. راه ارتباط این حصار با دنیای خارج چندین و چند دروازه بود که امروز فقط دو تا از آن ها سالم مانده اند: دروازه های قدیم تهران و درب کوشک. می خواهیم درباره دروازه درب کوشک در قزوین حرف بزنیم، بنایی که یکی از مهمترین جاذبه های قزوین است، در ادامه خبرنگاران را همراهی کنید.

دروازه درب کوشک، دروازه ای تاریخی در قزوین

دروازه درب کوشک بنایی تاریخی از زمان قاجار است که با زیبایی خیره کننده اش گردشگران را وادار می نماید مدتی در کنارش بایستند و خیره به معماری و کاشی کاری های مجذوب کنندهش شوند. در زمان های گذشته مسافران برای ورود به هر شهر باید از دروازه ای دیدنیی می گذشتند که برای ساختش، معماری و هنری مجذوب کننده به کار رفته بود. در نیمه قرن سوم هجری قمری شهر قزوین 7 دروازه داشت که ورود به شهر را ممکن می کردند. در زمان قاجار 9 دروازه در اطراف قزوین بود: پنبه ریسه، رشت، مغلاوک، راه (درب) کوشک، شیخ آباد، خندقبار، شهزاده حسین، تهران و مصلی که امروز از میان آن ها فقط دو دروازه تهران و درب کوشک سالم به جای مانده اند و بقیه به خاطر عدم رسیدگی و خیابان کشی ها خراب شده اند.

دروازه درب کوشک رو به سمت الموت، رودبار شهرستان و کوشک ها و شکارگاه های شمال قزوین باز می شده و به همین علت به دروازه درب کوشک یا راه کوشک معروف شده است. زمان ساخت این دروازه به دوره قاجار برمی گردد و کاشی کاری هایش متعلق به دوره حکومت عضدالدوله در سال 1296 هجری قمری است.

دروازه درب کوشک در کنار میدان میرعماد، در انتهای خیابان آزادی یا نادری قدیم قرار گرفته است، دروازه ای مجذوب کننده که بر عکس دروازه قدیم تهران، فقط دارای یک نمای تزئین شده است نمایی که به سمت بیرون شهر است و تزئینات زیادی از جمله کاشی کاری ها، رسمی بندی ها و طاق نماها دارد اما بدنه ای که به سمت شهر است با آجرهای ساده پوشیده شده است. در واقع این دروازه دو نما دارد؛ آن قسمت که رو به شهر است هیچ تزئینی ندارد و فقط آجر نمایی ساده است اما بخشی که رو به بیرون شهر است پر از تزئینات زیباست که در بین آن ها رسمی بندی ها و کاشی کاری ها بیشتر از بقیه به چشم می آیند. از ویژگی های برجسته دیگر این دروازه، نقش های متنوع کاشی کاری و چهار گل دسته توپر است که زیبایی خارق العاده ای را به آن داده اند. در ستون سمت راست، کتیبه ای آبی رنگ به چشم می خورد که با خطی خوش بر روی آن نوشته است. اگر کمی بیشتر به قوس های دروازه نگاه کنید متوجه می شوید که روی خط راست نیستند. در دو سمت ورودی دروازه دو طاق نما با عرض کم دیده می گردد که به سمت بیرون پیش رفته اند و تداعی گر آغوش گگردده هستند.

قزوین از شهرهای تاریخی ایران است که جاذبه های دیدنیی زیادی را در خود جای داد است، جاذبه هایی که هر کدام یادگار ادوار مختلف تاریخی اند. برای دیدنی جاذبه های این شهر باید چند روزی وقت بگذارید و سر فرصت با دقت تمام ابعاد مختلف جاذبه ها را دیدن کنید. آثار تاریخی به همراه طبیعتی زیبا، قزوین را به یکی از شهرهای محبوب گردشگری ایران تبدیل نموده اند. در دل هر کدام از این جاذبه ها تاریخی بلندبالا نهفته است تاریخی که در انتظار گردشگران است تا رازهای خود را با آن ها در میان بگذارد. اگر می خواهید به زودی سفری به قزوین ترتیب دهید در کنار بازدید از آب انبارها، کاخ چهلستون، بازار، مسجد جامع، حسینیه امینی ها و … حتما بازدید از دروازه درب کوشک را در برنامه سفر خود قرار دهید. قزوین از شهرهای بزرگ ایران است که در دوره صفوی در دوره ای مرکز ایران بود برای همین موزه ها و مکان های تاریخی زیادی را در خود جای داده است. شهر قزوین زیستگاه آثار کهن و باستانی گوناگونی مثل حمام قجر، عمارت کلاه فرنگی و امامزاده حسین است که تاریخ این سرزمین را شکل داده اند، از طرفی قزوین مرکز خوشنویسی ایران هم هست و خوشنویسان معروفی مثل میرعماد قزوینی در این شهر زندگی نموده اند.

منبع: الی گشت
انتشار: 13 آذر 1403 بروزرسانی: 13 آذر 1403 گردآورنده: ta8.ir شناسه مطلب: 2362

به "دروازه درب کوشک، دروازه ای تاریخی در قزوین" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دروازه درب کوشک، دروازه ای تاریخی در قزوین"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید