طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله جا افتاده و مجلسی
به گزارش تا بینهایت، قورمه سبزی به عنوان یکی از اصیل ترین خورش های ایرانی، جایگاه ویژه ای در سفره های ما دارد. این خورش خوش عطر و طعم با ترکیبات متنوعی قابل تهیه است. انتخاب نوع گوشت یکی از مهم ترین تصمیم ها در پخت قورمه سبزی است. بعضی از افراد گوشت گوسفندی را به علت طعم قوی تری که به خورش می دهد، ترجیح می دهند اما اگر در پی طعمی ملایم تر و بافتی لطیف تر هستید، گوشت گوساله گزینه مناسبی خواهد بود. در ادامه، طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله را مرحله به مرحله شرح می دهیم.
مواد لازم برای تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله
- گوشت گوساله تکه ای 500 گرم
- لوبیا قرمز 200-250 گرم
- سبزی قورمه 500 گرم
- پیاز 2 عدد
- روغن به مقدار لازم
- نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار لازم
- آب به مقدار لازم
- لیمو عمانی به مقدار لازم
طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله
1. خیساندن لوبیا و آماده کردن سبزی
اولین مرحله از طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله این است که لوبیا قرمز را از شب قبل از تهیه این غذا در آب خیس کنید تا نفخش کامل گرفته گردد. هم زمان سبزی خورشت قورمه را هم بعد از شستن، خوب ریز نموده و سرخ کنید تا آماده گردد.
2. پخت اولیه خورشت قورمه
اکنون که دیگر زمان آن رسیده که قورمه سبزی را بار بگذارید، ابتدا در قابلمه مناسب برای تهیه غذا، مقداری روغن بریزید و بعد پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا رنگش تغیر کند. در نهایت ادویه ها یعنی زردچوبه، نمک و فلفل سیاه را به گوشت اضافه کنید و تفت دهید تا عطر ادویه ها بلند گردد. در نهایت لوبیا خیس خورده که آبش را دور ریخته اید را به همراه 5-6 لیوان آب به مواد اضافه کنید و اجازه دهید مواد با حرارت ملایم یک ساعت بپزد.
3. اضافه کردن سبزی و پخت نهایی خورشت
در این مرحله از طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله، سبزی قورمه و لیمو عمانی را که خوب شسته اید و با چنگال چند سوراخ در آن ایجاد نموده اید را به خورشت اضافه کنید و اجازه دهید خورشت با حرارت ملایم به مدت 2 ساعت دیگر بپزد تا جا بیفتد و روغن بیندازد.
اضافه کردن رب انار: اگر دوست دارید در 15 دقیقه آخر پخت، رب انار را به خورشت اضافه کنید تا رنگ آن خوشرنگ تر گردد.
نکات تکمیلی برای تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله
همان طور که دیدید، تهیه و پخت قورمه سبزی با گوشت گوساله فرقی با تهیه دیگر خورشت های قورمه ندارد. کافی است نکاتی که در ادامه آورده ایم را رعایت کنید تا همواره یک قورمه سبزی خوشمزه و حرفه ای تهیه کنید.
تفاوت های گوشت گوسفند و گوساله
انتخاب نوع گوشت در تهیه قورمه سبزی، تاثیر مستقیمی بر طعم و بافت نهایی خورش می گذارد. گوشت گوسفند به علت بافت متراکم تر و چربی بیشتر، طعم قوی تر و چرب تری به خورش بخشیده و باعث غلیظ تر شدن آن می گردد. در مقابل، گوشت گوساله بافت نرم تر و لطیف تری داشته و طعم ملایم تری به خورش می دهد.
بعلاوه، گوشت گوساله سریع تر می پزد. بنابراین، اگر در پی قورمه سبزی با طعم غلیظ تر و چرب تر هستید، گوشت گوسفند انتخاب مناسبی است و اگر طعم ملایم تر و بافت نرم تری را ترجیح می دهید، گوشت گوساله گزینه بهتری خواهد بود.
اگر دوست دارید گوشت را به شکل چرخ نموده مصرف کنید هم می توانید خورشت قورمه خود را با گوشت چرخ نموده به شکل قلقلی تهیه کنید. طرز تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت چرخ نموده را در کتاب کاله بخوانید.
برای افرادی که مصرف گوشت قرمز ممنوع است یا می خواهند مرغ مصرف نمایند، طرز تهیه قورمه سبزی با مرغ برترین گزینه است.
مدت زمان پخت قورمه سبزی با گوشت گوساله
مدت زمانی جا افتادن کامل یک خورش قورمه سبزی به عوامل مختلفی بستگی دارد. به طور معمول، برای پخت قورمه سبزی با گوشت گوساله، حدود 3 تا 4 ساعت زمان باید بگذارید. اما این زمان تقریبی است و عوامل دیگری هم بر آن تاثیرگذار هستند.
نوع گوشت، مقدار گوشت و سبزی، مقدار قطعات گوشت، نوع قابلمه ای که برای پخت استفاده می کنید و حتی حرارت شعله، همه در مدت زمان پخت قورمه سبزی نقش دارند. به عنوان مثال، اگر از گوشت گوسفندی بهره ببرید یا مقدار سبزی بیشتری به خورش اضافه کنید، ممکن است زمان پخت کمی طولانی تر گردد. بعلاوه، اگر از قابلمه های سنگین و با حرارت پخش کن بهره ببرید، خورش به طور یکنواخت تر می پزد و احتمال سوختن آن کمتر می گردد.
انتخاب سبزی مناسب برای قورمه سبزی
انتخاب سبزی مناسب و باکیفیت، یکی از مهم ترین عوامل در تهیه یک قورمه سبزی خوشمزه است. ترکیب سنتی و متداول برای سبزی قورمه، شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج و شنبلیله است. هر یک از این سبزی ها طعم و عطر خاصی به خورش می دهند و در کنار هم، طعمی بی نظیر را ایجاد می نمایند.
نسبت سبزی به گوشت قورمه سبزی با گوشت گوساله
برای داشتن یک قورمه سبزی خوش طعم و خوش عطر، رعایت نسبت مناسب بین سبزی و گوشت بسیار مهم است. به طور معمول، برای هر کیلوگرم گوشت، یک کیلوگرم سبزی استفاده می گردد. این نسبت می تواند کمی متغیر باشد و به سلیقه شخصی هم بستگی دارد. اما رعایت تقریبی این نسبت باعث می گردد که طعم سبزی در خورش به خوبی احساس گردد و خورش بیش از حد گوشت یا سبزی نباشد.
تازگی سبزی یا سبزی خشک
برای تهیه خورشت قورمه سبزی با گوشت گوساله استفاده از سبزی های تازه و باکیفیت، تاثیر بسیار زیادی بر طعم و عطر قورمه سبزی دارد. سبزی های تازه، عطر و طعم قوی تری دارند و باعث می شوند خورش خوشمزه تر گردد. بنابراین، بهتر است از سبزی های تازه و با برگ های سبز و شاداب بهره ببرید.
در بعضی موارد، ممکن است به سبزی تازه دسترسی نداشته باشید یا بخواهید قورمه سبزی را در فصل های سرد سال تهیه کنید. در این صورت می توانید از سبزی خشک بهره ببرید. سبزی خشک را قبل از استفاده، به مدت چند ساعت در آب ولرم خیس کنید تا نرم گردد و سپس آن را به خورش اضافه کنید. البته، طعم سبزی خشک به مقدار سبزی تازه نیست و بهتر است از ترکیب سبزی خشک و تازه بهره ببرید. طرز تهیه خورش قورمه سبزی با سبزی خشک را در کتاب کاله مطالعه کنید.
همواره دقت کنید که سبزی قورمه سبزی باید شامل سبزی ها با نسبت مناسب گردد و البته به خوبی هم سرخ داده گردد.
لوبیای مناسب برای قورمه سبزی
لوبیا یکی از اجزای جدایی ناپذیر خورش قورمه سبزی است که به آن غلظت و طعم خاصی می بخشد. رایج ترین لوبیایی که برای این خورش استفاده می گردد، لوبیا قرمز است. لوبیا قرمز به علت بافت نرم و پخت سریع تر، انتخاب مناسبی برای قورمه سبزی است.
قبل از پخت لوبیا، حتما آن را به مدت حداقل 8 ساعت در آب خیس کنید. این کار باعث می گردد نفخ لوبیا گرفته و راحت تر پخته گردد. بعلاوه، زمان پخت لوبیا را هم کاهش می دهد.
اگر تمایل دارید از لوبیاهای دیگری هم در قورمه سبزی بهره ببرید، می توانید از لوبیا چیتی یا ترکیبی از لوبیا قرمز و لوبیا چیتی بهره ببرید. لوبیا چیتی طعم ملایم تری نسبت به لوبیا قرمز دارد و به قورمه سبزی ظاهری مجذوب کننده تر می بخشد. بعلاوه، بعضی افراد از لوبیا چشم بلبلی هم در قورمه سبزی استفاده می نمایند که به آن رنگی متفاوت می دهد.
ادویه های معجزه گر قورمه سبزی
قورمه سبزی بدون ادویه های خوش عطر و طعم، همان قورمه سبزی ای نیست که می شناسیم! زردچوبه، پادشاه رنگ و طعم، به خورش رنگ طلایی و طعمی گرم می دهد. فلفل سیاه، طعم را زنده می نماید و نمک، چاشنی اصلی است. دارچین هم عطر و طعم شیرین و گرمی به خورش می بخشد.
علاوه بر این، پودر لیمو عمانی، پودر غوره، شنبلیله، زیره سبز و هل سبز هم می توانند به قورمه سبزی طعم های متنوعی ببخشند. نکته مهم این است که ادویه ها را به مقدار بهره ببرید و قبل از اضافه کردن به خورش، با پیاز تفت دهید. در نهایت، قورمه سبزی را مطابق با ذائقه خودتان درست کنید. اگر دوست دارید خودتان ترکیب جادویی ادویه مناسب قورمه سبزی را بدانید حتما به کتاب کاله مراجعه کنید.
رفع شوری قورمه سبزی
اگر قورمه سبزی شما شور شده است، نگران نباشید. راه هایی برای رفع این مشکل وجود دارد. یکی از راه های موثر استفاده از لیمو عمانی است. لیمو عمانی هم طعم ترشی مطبوعی به خورش می دهد و هم باعث کاهش شوری آن می گردد.
علاوه بر لیمو عمانی، می توانید از آبلیمو یا آب نارنج هم بهره ببرید. اضافه کردن این مایعات ترش در انتهای پخت می تواند به تعادل طعم خورش یاری کند. نکته مهم این است که در طول پخت، چندین بار طعم قورمه سبزی را بچشید و مقدار نمک و ترشی آن را تنظیم کنید. با این روش ها می توانید شوری خورش را به راحتی رفع نموده و از طعم دلپذیر آن لذت ببرید.
منبع: کتاب کاله