سناریوهای پیش روی هواوی برای مقابله با تحریم گوگل
به گزارش تا بینهایت، شب گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داد که گوگل مجوزهای مربوط به اندروید گوشی های هواوی را باطل می نماید. این یعنی گوشی های جدید این شرکت اگرچه همچنان می توانند از اندروید بهره ببرند، ولی دیگر نمی توانند از قابلیت های گوگل پلی استور، گوگل مپ و دیگر سرویس ها و امکانات گوگل استفاده نمایند.
چنین خبری برای هواوی تبعات بسیار بدی به همراه دارد. هواوی دومین سازنده بزرگ گوشی های هوشمند در دنیا است و چنین پیروزیتی را بدون ورود به بازار آمریکا به دست آورده است. این شرکت در اروپا، آفریقا، آمریکای لاتین و آسیا به پیروزیت گسترده ای دست یافته و به عنوان مثال حالا گوشی های این شرکت در روسیه پرفروش ترین گوشی های موجود در بازار هستند. این موضوع که کاربران کشورهای سرتاسر دنیا قرار است بخشی از حق انتخاب خود را از دست بدهند، کاملاً ناعادلانه محسوب می گردد آن هم بر سر جنگ سرد مالی بین دو ابرقدرت که بسیاری از کشورها در این جنگ نقشی ندارند یا نمی خواهند داشته باشند.
اما این اتفاقی است که اتفاق افتاده و هواوی باید سناریوهای پیش روی خود را آنالیز کند. به نظر ما این شرکت از بین دو راستا کلی باید دست به انتخاب بزند. اگر هواوی به هر نحوی بتواند به دولت آمریکا ثابت کند که یک تهدید امنیتی نیست، شاید وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا هم این شرکت را از لیست سیاه خارج کند. به عنوان مثال می توانیم به شرکت چینی ZTE اشاره کنیم که سال گذشته دچار چنین موقعیتی شد و در نهایت با تغییر چندین مدیر ارشد و پرداخت جریمه 1 میلیارد دلاری توانست از این فهرست خارج گردد.
اما در رابطه با اینکه اتخاذ چنین تصمیمی از جانب هواوی بسیار بعید به نظر می رسد، می توانیم چند دلیل مطرح کنیم. اول اینکه اگرچه چنین اقدامی شاید در کوتاه مدت بتواند مسائل هواوی را حل نماید، اما این شرکت همچنان در معرض هوا و هوس شرکای آمریکایی و دولت این کشور قرار می گیرد. برای یک کمپانی که در بازار اروپا و آسیا حضور قابل توجهی دارد، چنین ریسکی غیرقابل قبول خواهد بود.
آنچه بیشتر محتمل به نظر می رسد این است که هواوی احتمالاً در راستای حرکت خواهد نمود که بتواند با حفظ استقلال از آمریکا، کسب وکار خود را حفظ کند. این یعنی چه؟ از نظر نرم افزاری، احتمالاً هواوی شاخه ای از اندروید را عرضه می نماید که بتواند به طور کامل بر آن نظارت داشته باشد. همین حالا گوشی های هواوی در کشور چین از جایگزین گوگل پلی تحت عنوان AppGallery بهره می برند. به همین خاطر عرضه چنین سرویسی برای اروپا یا آسیا چندان دور از ذهن نخواهد بود.
علاوه بر این، هواوی و احتمالاً سامسونگ تنها شرکت هایی هستند که از توانایی بازطراحی و بازنویسی کلی اندروید بهره می برند. این شرکت هم از بودجه کافی بهره می برد و از این مهم تر، دارای هزاران متخصص مختلف است که می توانند اندروید دوران پسا گوگل را توسعه دهند. اگر هواوی در این زمینه پیروز گردد، می تواند دیگر شرکت های چینی مانند ZTE را به استفاده از این اکوسیستم تشویق کند.
در همین زمینه باید خاطرنشان کنیم که مدت هاست خبرهایی در خصوص توسعه یک سیستم عامل جایگزین اندروید برای مواقع اضطراری منتشر می گردد. اما چنین رویکردی جنبه های منفی زیادی هم به همراه دارد. چنین انشعاب گسترده ای به احتمال زیاد موجب تضعیف اکوسیستم اندروید و کاهش سرعت نوآوری های آن می گردد و تجربه کاربری دو طرف قضیه را تغییر می دهد. برای هواوی، چنین کاری در کوتاه مدت جلوی رشد این شرکت را می گیرد زیرا باید یک اکوسیستم جدید خلق کند. چنین کاری بسیار سخت است ولی با توجه به سوابق هواوی، احتمالاً از پس آن برمی آید.
البته، تحریم آمریکا علیه هواوی فقط مربوط به گوگل نیست و بلکه شرکت های دیگری مانند اینتل، Broadcom و کوالکام هم دیگر نمی توانند با هواوی همکاری داشته باشند. اگرچه این شرکت از واحد تراشه سازی قدرتمندی بهره می برد، ولی این عدم همکاری مثلاً در بخش لپ تاپ ها تأثیر بسزایی خواهد داشت. در کوتاه مدت، هواوی به اندازه کافی تراشه در انبارهای خود ذخیره نموده که تا حدود 3 ماه پاسخگو خواهند بود. از آنجایی که جنگ تجاری بین آمریکا و چین از ماه های گذشته شروع شده، هواوی انتظار چنین تصمیمی را داشته و به همین خاطر با انبار کردن تراشه ها، می تواند تا چند ماه آینده گزینه های دیگر را آنالیز کند.
اما مشکل اصلی در میان مدت است. زنجیره های تأمین موضوع بسیار پیچیده ای محسوب می شوند و بیشتر اوقات احتیاجمند ماه ها برنامه ریزی هستند. ضمناً باید خاطرنشان کنیم که جایگزین کردن قطعات سخت افزاری، در اکثر مواقع مستلزم بازطراحی سخت افزار و اصلاحات نرم افزاری است.
در همین زمینه باید به سیاست های دولت چین هم اشاره کنیم که می خواهند تا حد ممکن احتیاج به واردات تکنولوژی های خارجی را رفع نمایند. طبق این برنامه راهبردی موسوم به Made in China 2025، چین می خواهد از کشوری که عمدتا کارخانه و نیروهای ارزان قیمت ارائه می دهد و محصولات ارزانی را فراوری می نماید، به کشور سازنده محصولات پیچیده و بسیار پیشرفته مانند ربات ها، قطعات نیمه هادی و حتی هواپیماهای مسافربری بدل گردد.
منبع: The Next Web
منبع: دیجیکالا مگ