آیا نمک و طعم مزه آن اعتیاد آور است؟

به گزارش تا بینهایت، انجمن قلب آمریکا توصیه می نماید بزرگسالان باید روزانه 1500 تا 2400 میلی گرم نمک مصرف می نمایند. این مقدار یعنی یک قاشق چای خوری نمک در روز. با این حال مصرف روزانه نمک در بیشتر مردن 3400 میلی گرم است.

آیا نمک و طعم مزه آن اعتیاد آور است؟

نمک برای بسیاری از فرایندهای بدن از جمله عملکرد عضلات، و حفظ تعادل مایعات لازم است ولی ولع مصرف نمک ممکن است نشانه ای از یک بیماری باشد:

کم شدن آب بدن

بدن شما به حفظ سطح معینی از مایعات برای عملکرد درست احتیاجمند است. کاهش سطح مایعات بدن منجر به ولع مصرف نمک می گردد. نشانه های دیگر از دست دادن آب بدن عبارتند از سرد شدن پوست و رنگ پریدگی، سرگیجه، احساس تشنگی، سردرد، کاهش ادرار، تغییرات خلق و خوی و تحریک پذیری، سریع شدن ضربان قلب، اسپاسم های عضلانی یا درد.

عدم تعادل الکترولیت

مایعات در بدن شما به حمل مواد معدنی حیاتی یاری می نمایند و برای عملکرد درست اندام ها ضروری هستند. سدیم موجود در نمک یک ماده معدنی است. مواد معدنی که به نام الکترولیت ها شناخته می شوند، در صورت نامتعادل بودن منجر هوس نمک و به بروز علائمی از قبیل سردرد، تهوع و استفراغ، خستگی یا از دست دادن انرژی، گیجی، تحریک پذیری و تغییرات خلق و خوی، سردرد، تشنج و ... می گردد.

بیماری آدیسون

غده فوق کلیه مسئول تولید هورمون هایی است که برای ادامه حیات ضروری هستند. بیماری آدیسون یک اختلال نادر است که منجر به کاهش میزان هورمون های تولید شده به وسیله عدد آدرنال می گردد. افراد مبتلا به این بیماری تجره هوس نمک و سایر علائم از قبیل خستگی شدید و یا کمبود انرژی، پریدگی رنگ پوست، فشار خون پایین، از دست دادن اشتها، کاهش وزن بدون دلیل، اسهال بلند مدت، لکه های تیره روی پوست بخصوص پوست صورت را دارند.

استرس

غدد آدرنال مسئول ترشح و انتشار کورتیزول هستند. این هورمون به تنظیم فشار خون و پاسخ بدن به استرس یاری می نماید. تحقیقات نشان می دهد که بدن افراد با سطوح بالاتر سدیم، سطوح پایین تری از کورتیزول را در طول دوره های استرس آزاد می نماید. ولع مصرف نمک یکی از راه های بدن برای مقابله با استرس غیر معمول است.

سندرم بارتر

در افراد مبتلا به این سندرم سدیم جذب نمی گردد و هرچه نمک مصرف می نمایند، سدیم آن به وسیله ادرار از دست می رود. علائم اولیه این سندرم عبارتند از وزن کم، فشار خون پایین، ضعف عضلانی یا درد، احساس احتیاج به ادرار مکرر، سنگ کلیه و یبوست.

بارداری

مادران باردار اغلب اسهال و استفراغ را به اسم علائم اولیه بارداری تجربه می نمایند. هر دوی این شرایط می توانند منجر به کم آبی بدن و هوس نمک شوند.

سندرم پیش از قاعدگی

چند روز قبل از آغاز دوره قاعدگی طیف وسیعی از علائم از جمله نوسانات خلقی، از دست دادن خواب، و حتی میل شدید به غذا تجربه می گردد. برای بعضی از زنان هوس شدید به مصرف نمک هم یک علامت دیگر است.

گام هایی برای پیشگیری

یک گام به سوی کاهش مصرف نمک این است: چک کردن برچسب مواد غذایی.

مقایسه برچسب بسته بندی های غذایی در هنگام خرید اقلام روزمره بسیار مهم است. شما می توانید بسته های با بسته نمک کمتر پیتزا، سس گوجه فرنگی، یا غلات صبحانه را انتخاب کنید.

گوشت و ماهی های آماده و بسته بندی هم حاوی نمک هستند، بنابراین یا این مواد را کمتر خریداری کنید و یا بسته های کم نمک تر را با چک کردن برچسب آنها انتخاب کنید.

سبزیجات کنسرو هم همین شرایط را دارند.

شما می توانید به جای انتخاب تنقلاتی مانند چیپس یا کراکر، بسته های سالم تر مانند میوه ها و سبزیجات را انتخابکنید.

از قلم نیاندازید که: اغلب بزرگسالان بیش از 2 هزار و 300 میلی گرم نمک در روز - حدود یک قاشق چایخوری- نمک نباید بیشتر مصرف نمایند و این در حالی است که:

نان ها و نان پیچ ها، هنگامی میزان بیش از یک عدد از آن ها را می خورید ممکن است به راحتی میزان نمک دریافتی روزانه تان را از حد مجاز بالاتر ببرند.

گوشت های نمک سود و گوشت های تولید شده و آماده ممکن است در فقط در حدود 50 گرمشان حاوی نیمی از دریافت مجاز روزانه سدیم شما باشند. این میزان معادل حدود شش برش است.

یک برش منفرد پیتزا با وجود پنیر، سس و مواد رویه آن می تواند بیش از نیمی از میزان توصیه شده نمک روزانه را به بدن شما برساند.

در هر فنجان سوپ های کنسروی و آماده ممکن است تا بیش از 940 میلی گرم سدیم وجود داشته باشد.

با خوردن یک ساندویچ یا همبرگر در فروشگاه غذای فوری ممکن است نمک دریافتی تان از حد توصیه شده روزانه فراتر برود.

طبخ با نمک کمتر:

بسیاری از مردم در هنگام پخت غذا به آن نمک اضافه می نمایند. اما راه های دیگری هم برای اضافه کردن عطر و طعم به غذا به غیر از نمک وجود دارد:

از فلفل سیاه به اسم چاشنی به جای نمک بهره ببرید. سعی کنید آن را هم به ماکارونی و هم به تخم مرغ، پیتزا، ماهی و سوپ اضافه کنید.

از سبزیجات تازه و ادویه جات و ترشی جات بهره ببرید و سعی کنید سیر و زنجبیل را هم به اسم چاشنی در نظر بگیرید.

به جای سس گوجه فرنگی، از فلفل قرمز، گوجه فرنگی تازه، کدو، رازیانه، هویج برای عطر و طعم بیشتر بهره ببرید.

منبع: ایرنا زندگی
انتشار: 8 شهریور 1400 بروزرسانی: 8 شهریور 1400 گردآورنده: ta8.ir شناسه مطلب: 1765

به "آیا نمک و طعم مزه آن اعتیاد آور است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آیا نمک و طعم مزه آن اعتیاد آور است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید